2012 m. gruodžio 4 d., antradienis

Kauno fortai - istorija ir dabartis

XX amžiaus fortifikacija Lietuvoje

http://www.karopaveldas.lt/

http://tvirtove.kaunas.lt/ 


Dėl nepalankių XIX amžiaus pabaigos – XX amžiaus politinių aplinkybių moderniųjų laikų fortifikacija Lietuvoje nėra populiari ir dažniausiai pažįstama siauram  fortifikacijos tyrinėtojų ratui. Vis didėjantis susidomėjimas šia tema ir informacijos stoka skatina rengti projektus, kurie bent iš dalies užpildytų šią spragą.
2009 m. Karo paveldo centras kartu su Kultūros paveldo departamentu parengė projektą „XX amžiaus gynybinio paveldo paminklai Lietuvoje“, skirtą aktyvesnei moderniųjų laikų fortifikacijos mokslinių tyrimų ir mokslo populiarinimo informacijos sklaidai.
Pagrindinė svetainės idėja – lietuvių, anglų, vokiečių ir rusų kalbomis pristatyti XX amžiaus gynybinį paveldą interaktyvioje aplinkoje, pateikti jo istoriją ir vertingąsias savybes. Svetainėje pristatomi naujausi moksliniai tyrimai ir mokslo populiarinimo straipsniai, jų santraukos ir apžvalgos, kur nagrinėjami visos Lietuvos teritorijoje esantys gynybiniai objektai. Čia taip pat bus pristatomos įvairios naujienos, konferencijos, vykdomi projektai, studentų darbai ir kita su tuo susijusi informacija.
Svetainėje pateikiama ne tik bendrojo pobūdžio informacija apie gynybinius objektus, bet ir visa informacija ir rekomendacijos dėl jų lankymo bei kontaktai su vietos institucijomis, atsakingomis už pritaikytų lankymui objektų apžiūrą.
Daugeliu atveju aptariamo laikotarpio gynybiniai objektai stūkso Lietuvos miškuose nenaudojami, apleisti, dažniausiai nesaugūs lankytojams. Neretai būtent jie yra vieninteliai išlikę Pirmo ir Antro pasaulinių karų, Partizaninių kovų ir sovietmečio laikotarpio liudytojai, galintys papildyti bendrosios istorijos spragas. Šioje svetainėje jie yra grupuojami pagal istorinius laikotarpius, valstybes, kurios šiuos įtvirtinimus statė mūsų krašte ir vietoves, kuriose jie stūkso iki šiandien. Taip tikimasi datuoti ir įvardinti paskirus gynybinius įtvirtinimus, bunkerius ir slėptuves, sudominti jomis įvairių regionų, apskričių atstovus, kad laikui bėgant šis unikalus paveldas nebūtų sunaikintas, o atvirkščiai, būtų pripažintas saugotinu, pritaikytas pažinimui ir turizmui, kaip tai daroma daugelyje kitų valstybių.
Šiuo projektu tikimasi ne tik supažindinti su gynybiniais objektais, bet ir pateikti rekomendacijas dėl jų lankymo bei, suderinus su muziejais, informacijos centrais ir kitomis institucijomis, atsakingomis už tam tikrose Lietuvos vietovėse esančius gynybinio paveldo objektus, skelbti kontaktinius duomenis, kad visi besidomintys šia tema galėtų aplankyti ir daugiau sužinoti apie norimą paveldą. Toks plataus masto bendradarbiavimas paskatins užmirštais objektais domėtis ne tik fortifikacijos specialistus, bet ir žmones, kurie daugelį metų gyvena šalia militaristinio paveldo ir sunkiai gali įvertinti jo reikšmę.
Svetainės kūrėjai tikisi aktyvaus istorikų ir visų besidominčiųjų įtvirtinimais dalyvavimo kuriant šią informacinę fortifikacijos žinių bazę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą