2012 m. lapkričio 27 d., antradienis

Kauno architektūros šedevrai. Ekskursija.

Modernizmo atspindžiai laikinojoje Lietuvos sostinėje

http://www.autc.lt/Public/Route.aspx?id=6 

Ugniagesių rūmai Kaune, I.Kanto g. 1.

Maršrutu „Modernizmo atspindžiai laikinojoje Lietuvos sostinėje“ AUTC komanda siūlo tiesiogiai prisiliesti prie trumpo, tačiau itin gilų pėdsaką Lietuvos architektūros istorijoje palikusio periodo – tarpukarinės Lietuvos Respublikos. 
Didžiojoje Vakarų Pasaulio dalyje po Pirmojo pasaulinio karo nemažu pagreičiu plitusios modernizmo idėjos netrukus prasiskynė kelią ir į Lietuvą. Užsienyje studijavusių architektų atneštos į savo gimtąjį kraštą, čia jos įgavo savitą formą, neretai vadinama kaunietiškąja architektūros mokykla. Kiekvienas iš čia kūrusių architektų suformavo savitą braižą, kurie būdavo paženklinti skirtingų modernizmo variacijų – persipynimo su istoristiniais elementais, „tautinio stiliaus“ paieškomis, ar tiesiog bandymo vietinėmis sąlygomis perteikti pagrindinius modernistinius principus.
Maršrutas prasideda nuo Kauno ugniagesių bei centrinio pašto rūmų - dviejų objektų, itin svarbių simboliniam Lietuvos architektūros virsmui į moderniąją pasaulėžiūrą ir kuriuos pelnytai galima laikyti savotišku atskaitos tašku, padėjusiu formuoti tolimesnes tendencijas laikinosios sostinės statybose. Tokiu simboliniu gestu pradėjus kelionę, toliau kviečiama pasinerti į puikiai išsilaikiusią Kauno tarpukario dvasią, atsiskleidžiančią per daugybę puikiai išsilaikiusių šio laikmečio eksterjerų bei interjerų.
Pasivaikščiojimo metu dalyviai susipažins su šio laikmečio architektų – Vytauto Landsbergio-Žemkalnio, Arno Funko, Broniaus Elsbergo, Stasio Kudoko ir kai kurių kitų, daugiau ar mažiau žinomų kūrėjų projektuotais pastatais, atsipindinčiais įvairius funkcinius tipus. Numatytasis kelias driekiasi per du svarbiausius lietuviškojo tarpukario modernizmo arealus – Kauno Naujamiestį, bei itin didele šio laikmečio gyvenamųjų statinių gausa pasižyminčiu Žaliakalniu.
Dėl gan plataus maršrute numatytų objektų išsidėstymo diapozono, maršrutą galima skaidyti į dvi dalis. Naujamiesčio atšaską, kuri yra skirta pėstiesiems, bei papildomą jo atšaką, besidriekiančią per Žaliakalnio rajoną, kuri dėl susidarančio gan nemažo atstumo yra rekomenduojamas dviratininkams ir ilgų pasivaikščiojimų mėgėjams.  

Paulius Tautvydas Laurinaitis







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą